Wethouder door raad onder tijdsdruk gezet - 3VO.Biotoop

Ga naar de inhoud

Wethouder door raad onder tijdsdruk gezet

Argumentatie
Verslag van de raadsvergadering van 17 oktober 2019

Voor de zomer van volgend jaar moet de Ridderkerkse wethouder Marten Japenga een uitgewerkt voorstel presenteren aan de gemeenteraad over een geluidwering langs de A15 bij Ridderkerk. Direct na het zomerreces kan de gemeenteraad dan in de eerstvolgende vergadering een besluit nemen. Dat besluit kan ook negatief uitvallen. In die zin, dat de lokale politiek de kosten niet vindt opwegen tegen de milieuwinst. Een overgroot deel van de gemeenteraad heeft afgelopen week de wethouder de duimschroeven aangedraaid, omdat het er op leek dat hij opnieuw aanstuurde op uitstel.
Nadat bijna twintig jaar geleden voor het eerst door Ridderkerk een toezegging werd gedaan, is de maat voor de raad vol. Er heeft inmiddels uitgebreid onderzoek plaatsgevonden, nadat de gemeenteraad daar vorig jaar met algemene stemmen in een motie om had gevraagd. De wethouder wil dat er nog meer wordt onderzocht. Hij zegt te begrijpen dat de gemeenteraad een besluit wil nemen. “Het zijn taaie zaken. Dat vergt tijd. Het besluit moet in overeenstemming met diverse partijen worden genomen. Dat kost meer tijd”.
 
Diverse leden van de gemeenteraad, met VVD-er Edward Piena voorop, nemen er geen genoegen mee. Hij wil dat het in februari klaar is. Het debat wordt tijdelijk geschorst voor onderling overleg. De raadsleden van alle 11 fracties vonden met elkaar een compromis: de zaak moet voor de zomer helder zijn.

Japenga zegt dat hij het een “uitstekende uitkomst” vindt. Om er gelijk aan toe te voegen: “We gaan daar heel hard aan werken”. Dat is voor diverse raadsleden te mager. “Ik ben bang dat het een zoethoudertje is”, verwoordt raadslid Petra van Nes (Burger op 1) de sfeer in de gemeenteraad. “De bewoners mag je niet steeds weer met een kluitje het riet in sturen”. De wethouder is zo goed niet of hij moet uitdrukkelijk toezeggen dat de zaak voor de zomer is afgerond.

Tekst en foto: Geert van Someren
"Vele stemmen, één doel"
Terug naar de inhoud